Talvi on tullut!

Talvi on saapunut!

Muutamia vinkkejä lemmikin omistajille jotka on hyvä pitää mielessä. Lemmikki on ensinnäkin syytä suojata kylmän vaikutuksilta, mutta lisäksi huomioida, että elinympäristössä saattaa piillä useita vaaroja talvisaikaan.

Kylmä

Kylmässä voi hyvin olla kun tekee sen maltillisesti ja oman lemmikin sietokyvyn mukaan.

Osa koirista on luotuja pakkaseen, osalle vilu saapuu herkemmin. Koirankaan ei pidä hytistä talvella! Paitsi ilman lämpötila, huomioi myös tuulen voimakkuus ja mahdollinen kosteus: nämä voimentavat kylmän vaikutusta tehokkaasti. Mikäli koirasi ei ole niin sanotusti talvirotu kuten mm. siperianhusky, samojedi, jämtlanninpystykorva, ole tarkkana.

Ulkoillessa koiran aktiivisuus on koiran oma lämmönlähde: aktiivinen lyhytkarvainen koira saattaa liikkuessaan pärjätä hetkellisesti viileämmässäkin, mutta paikallaan ollessaan vilu tulee herkästi. Merkkejä vilusta ovat mm. lihasväristykset ja tassujen nostelu.

Keskeistä on siis mitoittaa ulkoiluaika omalle lemmikille sopivaksi ja käyttää tarvittaessa erilaisia talviasusteita kuten takkeja ja tossuja, joita saakin tarvittaessa vaikka mittojen mukaan.

Paleltumat

Tietyt kehonosat ovat herkempiä kylmän suhteen: korvat, tassut, häntä ja nisät ovat alttiimpia kylmälle. Huomioi erityisesti nämä kehonosat pakkasilla.

Mikäli kylmäaltistus jatkuu kauan ja liian voimakkaana, saattaa syntyä paleltumia.

Kaikkien kehonosien lämmön, tyypillisen värin ja tunnon pitäisi palata normaalisti ennalleen sisätiloissa - muussa tapauksessa, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Tiesuola

Jos kävelyretkenne suuntautuvat teiden varsille jotka suolataan, huuhtele tassut huolellisesti lenkin päätteeksi. Vaihtoehtoisesti voit myös suojata tassut tossuilla. Tiesuola ärsyttää tassuja ja näin altistaa liialliselle nuolemiselle ja saattaa myötävaikuttaa ihotulehdusten syntyyn tassuissa.

Pakkasneste (etyleeniglykoli)

Pakkasneste on makean makuista. Pakkasneste on myös äärettömän vaarallista. Maun takia lemmikit usein nuolevat pakkasnestettä esimerkiksi maasta.

Pakkasneste vahingoittaa sisäelimiä kuten munuaisia, maksaa ja hermostoa jo pieninä annoksina. Oireet kehittyvät lemmikille noin 30 minuuttia - 12 tuntia pakkasnesteen joutumisesta elimistöön. Tyypillisimpiä oireita ovat pahoinvointi, apatia, lihasnykäykset, “humalainen” käytös, lisääntynyt janon tunne ja lisääntynyt virtsaaminen.

Pidä huoli, että säilytät pakkasnestettä visusti lemmikkien ulottumattomissa ja erityisesti, että pakkasnestettä ei autoa huoltaessa pääsisi valumaan ollenkaan ympäristöön.