Joulun vietto - kissan ja koiran näkökulma. Osa 1/3: Joulusiivous

Blogiyhteistyössä morrr.com kanssa.

Joulu on mitä mainiointa aikaa nauttia läheisten ja lemmikkien seurasta mutta on hyvä huomioida, että lemmikin elinympäristössä tapahtuu paljon muutoksia: erilaisia aineita ja asioita on enemmän tarjolla, ihmisiä ja vieraita lemmikkejä saattaa tulla kylään, tai matkataan muualle kyläilemään. 

Osalle lemmikeistä muutos on stressaavaa, osa innostuu vaihtelusta. Me ihmiset saatamme tavallista helpommin stressata ja kiirehtiä mikä voi johtaa lievään huolimattomuuteen ja kaikki tietävät mihin se voi johtaa. Joulu, toisaalta yhdessäolon ja rauhoittumisen juhla, toisaalta kiireen ja arjesta poikkeavien käytäntöjen aika. Joulun valmistelu alkaa usein jouluostoksilla – sivuutamme ostokset ja hyppäämme seuraavaan vaiheeseen, joulusiivoukseen.

Jouluna haluamme, että kaikki on siistiä ja järjestyksessä. Olkaamme huolellisia, jotta lemmikit eivät pääsisi käsiksi pesuaineisiin sinänsä ja siivouksemme jäljiltä ei jäisi liiallisia pesuainejäämiä. Erityisesti erilaisten tahrojen poistoon käytettävät voimakkaammat pesuaineet saattavat herättää lemmikkiemme mielenkiinnon ja lemmikillä saattaa herätä halu maistaa pesuainetta. Lemmikin pesuainealtistus saattaa pilata joulun kaikilta.

Pesuaineet voidaan jakaa karkeasti 3 ryhmään pesuaineen pH:n perusteella

  • Happamiin (pH alle 7)
  • Neutraaleihin (pH noin 7) ja 
  • Emäksisiin (pH yli 7).

Pesuaineet joiden pH on alle 2 TAI yli 11, ovat syövyttäviä.

Pesuaineet joiden pH on 2 – 11,5 ovat ärsyttäviä.

Ärsyttäviä pesuaineita ovat mm. käsienpesuaineet, pyykinpesu- ja huuhteluaineet, yleispuhdistusaineet.

Syövyttäviä pesuaineita on mm. WC:n puhdistusaineet, viemärinavaukseen tarkoitetut valmisteet ja kalkinpoistoon käytetyt valmisteet.

Lemmikit saattavat nuolla pesuainejäämiä tai sotkeutua niihin astelemalla pesuaineessa tai muulla tavoin. Usein pesuaine kuitenkin kulkeutuu tassuista ja turkistakin lemmikin suuhun, hehän tuppaavat olemaan myös tarkkoja siisteydestään!

Pesuainealtistuksen vaikutus lemmikkiin

Oireet vaihtelevat riippuen pesuaineen voimakkuudesta, määrästä, altistumisajasta ja lemmikin yksilöllisistä ominaisuuksista kuten iästä ja terveydentilasta.

Ärsyttävän pesuainealtistuksen kohdatessa, pärjätään usein kotikonstein. Jos lemmikkisi altistuu syövyttäville pesuaineille, on varminta olla yhteydessä aina eläinlääkäriin.

Iho

Ihoaltistuksessa iho saattaa voimakkaasti reagoida pesuaineeseen, mikä ilmenee voimakkaana ihoärsytyksenä ja ihon punoituksena ja mahdollisena ihovauriona. Ensiapuna välitön pesuaineen huuhtelu runsaalla vedellä. Ärsyyntyneen ihoalueen nuoleminen estetään esimerkiksi kauluria käyttämällä. Mikäli oireet ovat lieviä ja ensiapua saadaan annettua ajoissa, voi tilannetta seurata jos lemmikin yleisvointi on muutoin hyvä. Jos yleisvointi heikkenee tai iho ei normalisoidu tunneissa ja selvästi haittaa lemmikkiä, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Limakalvot

Jos ärsyttävää ainetta joutuu limakalvoille, etupäässä silmiin tai suuhun, aiheuttaa tämä usein voimakasta ärsytystä. Ensiapuna silmän ja/tai suun huuhtelu runsaalla vedellä. Ärsyttävät pesuaineet aiheuttavat lieviä tai keskivaikeita oireita, syövyttävät pesuaineet voivat aiheuttaa merkittävää kudostuhoa. Toipuminen etenee tavallisesti hitaasti ja alentaa merkittävästi lemmikin elämänlaatua. Jos oireet eivät täysin häviä huuhtelemalla altistunutta aluetta vedellä, on varminta olla yhteydessä eläinlääkäriin. Yleisemminkin, silmäoireiden kanssa ei kannata viivästellä hoitoon hakeutumisessa.

Pesuaineen nieleminen

Ärsyttävien pesuaineiden nieleminen voi aiheuttaa mm. pahoinvointia. Syövyttävät pesuaineet voivat vaurioittaa vakavasti suun, ruokatorven ja mahalaukun limakalvoa. Lemmikki saattaa kuolata, oksentaa, väristä, hakeutua piiloon. Myöhemmin voi ilmetä apatiaa, tihentynyttä hengitystä ja ruokahaluttomuutta tai kyvyttömyyttä syödä tai juoda.

Ensiapu lemmikin pesuainealtistuksissa

Vesi on keskeisin elementti ensiavussa: huuhtele huolellisesti haalealla vedellä altistunutta aluetta ja pyri saamaan kaikki pesuaine huuhdeltua pois. Lemmikin voi antaa juoda vettä. Vältä monimutkaisempaa kotikemiaa: älä puskuroi hapanta emäksellä tms. – pidättäydy vedessä. Älä myöskään okseta lemmikkiä, joka on nauttinut pesuainetta.

Jos lemmikkisi altistuu syövyttäville pesuaineille, aloita ensiapua viipymättä ja ole aina yhteydessä eläinlääkäriin.

Eläinlääkärin käytännön huomioita

Mikäli ihminen tarvitsee tietoa mahdollisessa myrkytystapauksessa erilaisten aineiden vaikutuksista ja kuinka pitäisi toimia, voi hän soittaa myrkytystietokeskukseen. Myrkytystietokeskus ei kuitenkaan anna tietoja lemmikkien omistajille jos epäillään tai on sattunut myrkytys. Tämän vuoksi oma eläinlääkäri tai päivystävä eläinlääkäri on ensisijainen taho keneen ottaa yhteyttä.

Omassa potilastyössäni törmään useimmiten pesuainealtistukseen kissojen kohdalla: kissat ovat päässeet nuolemaan konetiskiainetta ja limakalvovauriot suussa ovat usein erittäin voimakkaita. Kissat on saatu kuntoutettua mutta paranemisprosessit ovat pitkiä – ja tietyllä tapaa turhia, koska olisivat olleet vältettävissä. Vahinkoja saattaa sattua mutta tehkäämme parhaamme jotta tilanteet ennaltaestettäisiin!

Pilkomme lemmikin joulun joulublogikirjoituksissamme 3 osaan: 

I osassa sivuamme joulusiivousta: pesuainealtistus - mitä jos lemmikkimme altistuu pesuaineille? 

II osassa käsittelemme joulumatkailua: mitä huomioida lemmikin kanssa matkaan lähtiessä tai kuinka lemmikin kannalta huomioidaan jouluvieraat. 

III osassa pääsemmekin jo juhlan viettoon, ja mietimme kuinka joulupöydän antimet ja jouluun liittyvät muodollisuudet koskettavat lemmikkiämme. Ihmisillä ja lemmikeillä on jouluna eri herkut.