Joulun vietto: mitä huomioida lemmikin kanssa matkatessa

Joulunajalle on ominaista liikkuvuus: perheet ja suvut kokoontuvat yhteen. Toisaalta jouluna myös ihmisten yksinäisyys korostuu ja konkretisoituu. Osa nauttii ja ottaa kaiken irti jouluvalmisteluista ja joulun tunnelmasta, toiset näkevät joulun mahdollisuutena irtiottoon auringon alle valohoitoa saamaan kauas kotimaasta.

Vietit joulua sitten yksin tai yhdessä, kotona tai ulkomailla, mietitään joulua lemmikkisi kannalta.

Reissuun lähtö, otan lemmikin mukaan?

Kysy heti alkuun, mitä reissujärjestelyt vaativat lemmikkini kannalta? Nauttiiko lemmikkisi reissusta? Joskus lemmikille voi olla parempi järjestää hoito kotiin tai viedä lemmikki hoitolaan. Erityisesti lemmikit jotka eivät ole tottuneita matkaajia, saattavat stressata reissaamista erityisen voimakkaasti. Erityisesti kissat. Matkaamisesta johtuva stressi voi aiheuttaa ruokahaluttomuutta, itsensä ylenmääräistä nuolemista ja raapimista, virtaamis- ja ulostamiskäyttäytymisen muutoksia.

Matkapahoinvointia, maukumista...

Jos lemmikki lähtee matkaan mukaan, huomioi lemmikkisi hyvinvoinnin kannalta seuraavia tekijöitä:

Kuljetuskoppaan totuttaminen

Kissat ja pienemmät koirat on usein selkeintä sijoittaa omaan kuljetuskoppaan. Koppaan on hyvä alkaa totuttautumaan jo ajoissa ennen matkaa ja pyrkiä luomaan siitä lemmikille turvaisa pesäkolo. Tämä vaatii yleensä sen, että koppaan liittyy lemmikillä positiivisia mielikuvia: siellä voi olla kotona rauhassa ilman pakotteita ja siellä olosta seuraa hyviä ilmiöitä: omistaja silittää ja antaa pieniä herkkupaloja. Jos koppa sen sijaan otetaan ainoastaan käyttöön pitkälle matkalle ja eläinlääkärikäynneille lähdettäessä, muodostuu siitä helposti lemmikille automaattinen mielikuva epämukavuudesta ja kärsimyksestä. Kopassa turvallisuuden tunnetta lisää oma viltti, tutut lelut tai muut virikkeet.

Ulkoiluta lemmikkisi hyvissä ajoin ennen matkalla lähtöä

Tarpeet tulee tehtyä ja liikuntaa tasapainoittaa mieltä kun energiaa saa purkaa.

Matkapahoinvointi

Matkapahoinvointi johtuu sisäkorvissa sijaitsevien tasapainoelimiin kohdistuvasta poikkeuksellisesta liike-energiasta joihin elimistö ei ole tottunut. Tämän seurauksena usein aktivoituu keskushermostossa sijaitseva oksennuskeskus mikä saattaa johtaa hyvin voimakkaaseenkin oksentamisseen. Erityisesti pennuilla tasapainoelimet kehittyvät hiljalleen ja pennuilla matkapahoinvointia saattaa ilmetä vaikka esimerkiksi autoilu sinänsä ei heitä pelottaisi.

Siedätä lemmikkiäsi esimerkiksi autoilun suhteen niin, että käy lemmikkisi kanssa esimerkiksi lyhyesti autossa istumassa ja palkitse ja kehu sitä. Hiljalleen matkantekoa voidaan pidentää ja harjoitella lyhyillä ajomatkoilla.

 

Tauot ja virkistäytyminen

Luonnollisesti myös lemmikkisi tarvitsee taukoja matkanteon aikana: huomioi erityisesti raikkaan veden saanti.

Muita keinoja stressin lievittämiseen ja matkapahoinvoinnin hoitoon

Feromonivalmisteet

Kissoille ja koirille on saatavilla hyvin varustetuista apteekeista, lemmikkieläintarvikeliikkeistä ja eläinlääkärivastaanotoilta feromonisumutteita joita voidaan sumuttaa kuljetuskoppaan tai autoon ennen matkan tekoa. Feromonit ovat hajuyhdisteitä jotka tyynnyttävät lemmikkiä. Sumutteissa käytettävät feromonit jäljittelevät kemiallisia hajuyhdisteitä joita luonnollisesti erittyy mm. imetysvaiheessa emän nisien ympäristöstä. Feromonivalmisteita on saatavissa kissoille ja koirille.

Pelkotiloja helpottavat lisäravinteet

Apteekeista ja lemmikkieläintarvikeliikkeistä on saatavilla myös lisäravinteita jotka sisältävät ainesosia jotka edistävät elimistön luontaisten mieltä tasapainoittavien välittäjäaineiden toimintaa.

 

Matkapahoinvointilääkitys

Matkapahoinvointia voidaan lievittää myös tietyillä lääkevalmisteilla joista osa esimerkiksi salpaa oksennuskeskuksen aktivoitumista. Tarkempia lääkitysmahdollisuuksia voit tarvittaessa tiedustella eläinlääkäriltäsi.

 

Lemmikin matkustusasiakirjat

Jos matkustat lemmikkisi kanssa ulkomaille, tarvitsee lemmikkisi lemmikkieläinpassin.

Tietoa lemmikkieläinpassista ja eri maiden vaatimuksista saat Eviran sivuilta:

Tarvittavat rokotukset hoitolaan

Tarttuvien tautien ennaltaehkäisemiseksi ja tautien leviämisen riskin minimoimiseksi kissat ja koirat rokotetaan.

Eläinhoitolat vaativatkin ajantasalla olevat rokotustodistukset kaikilta hoidokeiltaan. Rokotussuosituksista saat lisätietoa Eviran sivuilta:

* Koirien rokotussuositukset

* Kissojen rokotussuositukset

Perillä

Kun ollaan perillä, annetaan lemmikin rauhallisesti tutustua uuteen ympäristöön. Älä jätä lemmikkiäsi heti yksin vaan näytä esimerkkiä; täällä on hyvä olla. Uusiin ihmisiin ja eläimiin totuttaminen tehdään rauhallisesti ja ilman pakkoa. Hyväksi havaittu tapa totuttaa koirat toisiinsa, on viedä ne heti alkuun yhteiselle kävelyretkelle ennen toisen reviirille astumista.