Kuinka vertailla märkä- ja kuivaruokien ravintoainepitoisuuksia keskenään?

Taannoin Ylen tekemästä jutusta koskien koirien ruokintaa

(Parasta murkinaa parhaalle ystävälle – mistä tiedät, että koirasi saa laaturuokaa? ), nousi jälkikeskusteluissa esille erityisesti yksi kysymys: kuinka vertailla lemmikkien märkä- ja kuivaruokia keskenään?

 

Ratkaiseva ero märkäruuilla (mm. makkaravalmisteet, hyytelöt, purkkiruuat) verrattuna kuivaruokiin (käytännössä ns. nappuloihin) on niiden sisältämä vesi.

 

Jotta kuiva- ja märkäruokia voidaan vertailla keskenään, on niiden sisältö miellettävä kuiva-aineena ja vetenä.

 

Kuivaruuissa on keskimäärin vettä n. 10% - tällöin kuiva-ainetta on ruuasta 90%. Veden määrä ilmoitetaan tuoteselosteessa joko vetenä tai kosteutena.

 

Märkäruuassa veden osuus on tavallisesti n. 60 -80 %. Tällöin kuiva-aineen osuus on 20 – 40%.

 

Tiedän veden ja kuiva-aineen osuuden, mitä sitten?

Esimerkiksi jos kuivaruuassa on proteiinia 18% ja vettä 10% (tällöin kuiva-aineen osuus on 90%). Jakamalla proteiinin määrä (18%) kuiva-ainepitoisuudella (90%) ja kertomalla luku sadalla, saadaan proteiinin osuus kuiva-aineessa (20%).

 

Jos vertailun vuoksi märkäruuassa on proteiinia 8% vesipitoisuuden ollessa 60% (eli kuiva-ainepitoisuus 40%), jakamalla proteiinin osuus (8%) kuiva-ainepitoisuudella (40%) ja kertomalla luku sadalla, saadaan proteiinipitoisuudeksi 20% kuiva-aineessa.

 

Edellä esitetyssä kuiva- ja märkäruuan vertailussa on sama proteiinipitoisuus kuiva-aineessa (20%), vaikka tuotteita sellaisenaan vertailtaessa ero vaikuttaa suurelta.

 

Yllä oleva vertailu lyhyenä johdatuksena eri muodossa olevien ruokien vertailuun keskenään.

 

Alla vertailuna myös aikuisten koirien ja kissojen ravintoainevaatimukset proteiinin ja rasvan osalta:

 

KOIRA

PROTEIININ TARVE 15 – 30% kuiva-aineessa

RASVAN TARVE > 5 % kuiva-aineessa

 

KISSA

PROTEIININ TARVE 30 – 50% kuiva-aineessa

RASVAN TARVE > 9 % kuiva-aineessa

 

Luvut perustuvat AAFCO (The Association of American Feed Control Officials) suosituksiin lemmikkien ravintoainevaatimuksista proteiinin ja rasvan osalta.

 

Siispä: kissa ei ole pieni koira ravintovaatimuksiltaankaan.