Taannoin Ylen tekemästä jutusta koskien koirien ruokintaa
(Parasta murkinaa parhaalle ystävälle – mistä tiedät, että koirasi saa laaturuokaa? ), nousi jälkikeskusteluissa esille erityisesti yksi kysymys: kuinka vertailla lemmikkien märkä- ja kuivaruokia keskenään?
Ratkaiseva ero märkäruuilla (mm. makkaravalmisteet, hyytelöt, purkkiruuat) verrattuna kuivaruokiin (käytännössä ns. nappuloihin) on niiden sisältämä vesi.
Jotta kuiva- ja märkäruokia voidaan vertailla keskenään, on niiden sisältö miellettävä kuiva-aineena ja vetenä.
Kuivaruuissa on keskimäärin vettä n. 10% - tällöin kuiva-ainetta on ruuasta 90%. Veden määrä ilmoitetaan tuoteselosteessa joko vetenä tai kosteutena.
Märkäruuassa veden osuus on tavallisesti n. 60 -80 %. Tällöin kuiva-aineen osuus on 20 – 40%.
Tiedän veden ja kuiva-aineen osuuden, mitä sitten?
Esimerkiksi jos kuivaruuassa on proteiinia 18% ja vettä 10% (tällöin kuiva-aineen osuus on 90%). Jakamalla proteiinin määrä (18%) kuiva-ainepitoisuudella (90%) ja kertomalla luku sadalla, saadaan proteiinin osuus kuiva-aineessa (20%).
Jos vertailun vuoksi märkäruuassa on proteiinia 8% vesipitoisuuden ollessa 60% (eli kuiva-ainepitoisuus 40%), jakamalla proteiinin osuus (8%) kuiva-ainepitoisuudella (40%) ja kertomalla luku sadalla, saadaan proteiinipitoisuudeksi 20% kuiva-aineessa.
Edellä esitetyssä kuiva- ja märkäruuan vertailussa on sama proteiinipitoisuus kuiva-aineessa (20%), vaikka tuotteita sellaisenaan vertailtaessa ero vaikuttaa suurelta.
Yllä oleva vertailu lyhyenä johdatuksena eri muodossa olevien ruokien vertailuun keskenään.
Alla vertailuna myös aikuisten koirien ja kissojen ravintoainevaatimukset proteiinin ja rasvan osalta:
KOIRA
PROTEIININ TARVE 15 – 30% kuiva-aineessa
RASVAN TARVE > 5 % kuiva-aineessa
KISSA
PROTEIININ TARVE 30 – 50% kuiva-aineessa
RASVAN TARVE > 9 % kuiva-aineessa
Luvut perustuvat AAFCO (The Association of American Feed Control Officials) suosituksiin lemmikkien ravintoainevaatimuksista proteiinin ja rasvan osalta.
Siispä: kissa ei ole pieni koira ravintovaatimuksiltaankaan.