Lemmikki vanhenee - huomioita ruokakupin ääreltä, osa I

Vanhenevan lemmikin ruokintaan keskitymme blogissamme 4 kirjoituksella:
I - Yleistä vanhenevan lemmikin ruokavaliosta. Miten huomioida: suuterveys & nivelrikko
II - Miten huomioida ikääntyvän lemmikin ruokavaliossa: ylipaino & sydänsairaudet
III - Miten huomioida ikääntyvän lemmikin ruokavaliossa: maksasairaudet & munuaissairaudet
IV - Miten huomioida ikääntyvän lemmikin ruokavaliossa: diabetes l. sokeritauti & kasvainsairaudet


Lemmikin ikääntyessä ruokavalio on hyvinvoinnin kannalta entistä tärkeämpi.
Seniorin ruokinnassa pyritään yleisellä tasolla hidastamaan ikääntymistä ja ylläpitämään hyvä elämänlaatu sekä säilyttämään ihannepaino. Iän karttuessa tulee ruokavalioon kuitenkiin paneutua aiempaa yksilöllisemmin, koska riski sairastua kohoaa merkittävästi.
Ennen ruokintaan paneutumista, selvitettäköön ken on vanha, ken ei.


Ikääntyvä lemmikki
Lemmikki katsotaan yleisesti ottaen ikääntyväksi siinä vaiheessa, kun odotettua elinaikaa on noin kolmannes odotetusta kokonaiseliniästä jäljellä. Pienet koirat saattavat elää 15 vuotiaiksi, vanhuus alkaa siis noin 10 vuoden kohdalla. Suuremmat koirat elävät suhteessa lyhyemmän elämän, periaate sama. Kissat sitä vastoin yltävät usein 15 – 20 vuoden ikään. Kissoilla mielletään seniorivaiheen alkamisajankohdaksi yleisesti noin 10 vuoden ikä.


Energian tarve
Alkuun keskeinen ero kissoista ja koirista: vanhetessaan koirien energian tarve laskee, kissoilla sitä vastoin kasvaa. Kissoilla ilmiötä selitetään muun muassa imeytymisen heikkenemisellä: tämä on yksi tekijä miksi harvoin näkeekään kissavanhuksia jotka olisivat lihavia. Lihava ja iäkäs -yhdistelmä on koirilla sen sijaan yleistä. Osalle senioreista ruokahalu heikkenee ja paino voi pudota liiankin alas: näillä yksilöillä energiatiheämpi eli kaloririkkaampi ruoka on perusteltua. Käytännössä, enemmän energiaa saadaan ruuasta jonka rasvapitoisuus on korkeampi. Korkeampi rasvapitoisuus myös nostaa ruuan maittavuutta.

Vanhuus ei tule yksin
Korkean iän myötä tavallisimmat ilmenevät sairaudet ovat kissoilla ja koirilla:
• Suu- ja hammassairaudet
• Nivelrikko
• Ylipaino
• Sydänsairaus
• Maksasairaudet
• Munuaissairaudet
• Sokeritauti
• Kasvainsairaudet
Alla käsittelen selkeyden vuoksi eri sairaustiloja omina ryhminään, erityisesti ruokinnan näkökulmasta. Käytännössä yksittäisellä lemmikillä voi olla monta perussairautta.


Suu- ja hammassairaudet
Ientulehdus on yleistä koirilla ja kissoilla. Hoitamattomana tämä johtaa parodontiittiin eli sairaustilaan jossa tietyt bakteerit tuhoavat hampaan kiinnityskudoksia. Ientulehdus on hoidettavissa ja muutokset kudoksissa (ikenissä) palautuvat vielä normaaliksi. Paradontiitissa sitä vastoin muutokset ovat pysyviä ja sairautta voidaan enää hillitä ja rajoittaa sen etenemistä. Hoitamaton suu paitsi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta lemmikille, se alentaa elämänlaatua huomattavasti. Tulehtunut suu myös toimii tulehdusporttina elimistöön ja näin hoitamaton suu saattaa aiheuttaa sairaustiloja muissakin elinryhmissä.
Huomioitavaa ruokavaliossa
Koska ientulehduksen ja suun sairaustilojen keskeisin alkutekijä on plakki, pyritään ruokavaliolla minimoimaan kertyvän plakin määrää. Kuivaruualla syötettäessä verrattuna märkäruokaan, plakkia kertyy tutkitusti vähemmän: toisaalta kuivaruuasta jää vähemmän “rakennusainetta” plakille, toisaalta kova rakenne edesauttaa plakin mekaanista poistoa hampaiden pinnalta. Puruluut edistävät jonkin verran suun terveyttä – samalla lemmikki saa kuitenkin puruluista kaloreita ja tämä tulee huomioida etenkin ylipainoisten lemmikkien kohdalla. Puruluut eivät kuitenkaan yksistään useimminkaan ole riittäviä suun pitämiseksi terveenä. Lemmikeille on kehitetty myös erityisiä kuivaruokia, joissa nappuloiden muoto, kovuus ja sidosaineet edistävät suun terveyttä.

Ruokavaliota tehokkaampi tapa hoitaa lemmikin hampaita ja suuterveyttä, on hampaiden harjaus. Ideaalisti hampaiden harjaus toteutetaan päivittäin, mielellään vähintään 2 tai 3 kertaa viikossa jotta siitä on selkeästi hyötyä.
Ruokavaliota tehokkaampi tapa hoitaa lemmikin hampaita ja suuterveyttä, on hampaiden harjaus. Ideaalisti hampaiden harjaus toteutetaan päivittäin, mielellään vähintään 2 tai 3 kertaa viikossa jotta siitä on selkeästi hyötyä. Lemmikeille on saatavilla myös heidän makumieltymyksiään vastaavia hammastahnoja. Suun tarkastus on myös keskeinen osa säännöllisiä eläinlääkäritarkastuksia.


Nivelrikko
Nivelrikkoa käsittelimme laajemmin aiemmassa blogikirjoituksessa johon kannattaa tutustua tästä.


Rasvahapot
Lisäämällä ruokavalion omega-3 rasvahappojen määrää, näyttäisi tutkimusten valossa siltä, että nivelrikko-oireet vähenevät hieman tai jopa selvästi. Vaikutus perustuu nivelrikossa läsnä olevien tulehdusvälittäjäaineiden toimintaan.


Glykosaminoglykaanit
Tämän ryhmän alla käytetyimpiä yhdisteitä liitettynä ruokavalioon on kondroitiinisulfaatti ja hyaluronaani. Glykosaminoglykaanien teho ja merkitys nivelrikon hoidossa perustuu niiden nivelnestettä liukastaviin vaikutuksiin, sekä jänteitä ja nivelrustoa vahvistaviin ja joustavuutta lisääviin vaikutuksiin.


Painon hallinta
Tärkein seikka. Ensinnäkin ylipaino altistaa merkittävästi nivelrikon kehittymiselle. Nivelrikkoisilla ja ylipainoisilla koirilla jotka pudottivat tutkimuksessa painoaan 11 – 18% vähenivät nivelrikosta johtuva ontuminen ja kipuilu erittäin merkittävästi (Impellizeri JA, Tetrick MA, MUIR P: Effect of weight reduction on clinical signs of lameness in dogs with hip osteoarthritis, J Am Vet Med Assoc 216: 1089-1091, 2000).


Blogikirjoituksen seuraavassa osassa tutustumme tarkemmin, kuinka huomioida ruokavaliossa ylipaino ja sydänsairaudet.

Blogikirjoitus julkaistu yhteistyössä www.morrr.com kanssa.