Huomioita ruokakupin ääreltä, osa II: ylipaino & sydänsairaudet

Kaikki ovat tietoisia, että saadun ja kulutetun energia tulisi kohdata toisensa ja pitemmällä aikavälillä näiden välinen epäsuhta johtaa ylipainoon tai alipainoon. Tässä kirjoituksessa annetaan apuvälineitä oman lemmikin ihannepainon määritykseen ja siinä pysymiseen käytännön tasolla.

Ylipaino

Koska lemmikkien koko vaihtelee, saadaan eri roduille tehtyjä ihannepainomäärityksiä tarkempi käsitys oman lemmikin ihannepainosta kätevästi kuntoluokittamalla oma lemmikki.

Kuntoluokitus perustuu kehon eri osien arviointiin silmämääräisesti ja käsin tunnustelemalla. Alla on linkit mailman pieneläinlääkärijärjestön julkaisemiin kuntoluokitustaulukoihin. Vastaavia taulukoita on esillä myös useimmilla eläinlääkärivastaanotoilla.

Koiran kuntoluokitus

Kissan kuntoluokitus

Arviolta 1/3 lemmikeistä on ylipainoisia. Ylipainolta ei tule sulkea silmiään ja mieltää sitä ainoastaan riskitekijänä tiettyihin sairauksiin. Ylipaino on elimistön kannalta häiriötila joka alentaa lemmikin elämänlaatua ja lyhentää elinaikaa.

Ruokinta

Energiantarve

Alla olevista linkeistä voi tarkastaa, paljonko oma lemmikki tarvitsee energiaa:

Aikuisen koiran energiantarve

Aikuisen kissan energiantarve

Taulukot ovat suuntaa antavia, vaihteluväliä voi olla yksilöllisesti noin 10 – 30 %.

Huomioita ruokinnasta

Pentuajan merkitys

Pentuaikana lemmikille hahmottuu millainen maailma on: saako ruokaa tiettyinä aikoina vai aina halutessaan? On hankalampaa luopua saavutetuista eduista myöhemmin kuin olla tietämätön niistä.

Huomioi ruuan ja makupalojen sosiaalinen merkitys

Meille ihmisille ruoka on paljon muutakin kuin latautumista energialla ja ravintoaineilla. Ruuan halutaan paitsi maistuvan myös näyttävän hyvältä ja sillä on tärkeä osa ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Ruuasta tulee helposti myös kanssakäymisen väline lemmikin kanssa: kun lemmikille antaa makupalan, saa vastineeksi hännänheilautuksen tai muun tyytyväisyyttä viestittävän eleen joka toimii palkitsevana tekijänä makupalan antajalle.

Mitä muita keinoja lemmikin palkitsemiseen tai hyvänä pitämiseen on? Esimerkiksi lelujen anto lemmikille tai erilaiset yhteiset leikit ovat molemmille antoisia – ja kaloreita kuluu.Makupaloja voi antaa kun mieltää niiden osuuden päivittäisestä ravinnonsaannista ja holtittomuuden sijaan tietää mitä antaa ja missä yhteydessä. Kouluttaessa palkkio annetaan lähtökohtaisesti palkkana tehdystä työstä.

Light-ruuan syöttämien ei takaa laihtumista

Light-ruoka ei laihduta koiraa jos sitä syödään rajattomasti tai light-ruuan rinnalla syötetään rajoittamattomasti kotiruokaa ja makupaloja.

Puruluut sisältävät energiaa

Erityisesti hammasterveyden kannalta syötettävien puruluiden antamisessa on syytä muistaa, että ne sisältävät energiaa, ja ne on huomioitava päivittäisessä energiansaannissa.

Huomioi energiatarpeen muutos kastraation/sterilisaation jälkeen

Kun lemmikki on toipunut leikkauksesta, kannattaa painoa pitää erityisesti silmällä lähikuukausina. Yleisohjeena: kastroidun/steriloidun lemmikin energiantarve vähenee noin 10%.

Eri energialähteet

Rasva sisältää kaksinkertaisen määrän energiaa proteiiniin ja hiilihydraattiin nähden. Anna lemmikkillesi sen elämänvaiheeseen ja aktiivisuustasoon sopivaa ruokaa.

Punnitse lemmikkisi säännöllisesti

Ja kirjaa paino ylös. Määritä kuntoluokituksen perusteella lemmikkisi ihannepaino ja pyri pitämään lemmikkisi ihannepainoisena. Tarvittaessa eläinlääkärisi auttaa sinua ihannepainon määrittämisessä.

Mittaa annettava ruoka

Käytä ruokinnan annosteluun esimerkiksi mittamukeja. Muutosten tekeminen ruokintaan on helppoa ja tarkkaa.

Yhteiset pelisäännöt

Kaikki perheenjäsenten on sitouduttava lemmikin hoitoon samoilla säännöillä – lemmikin parhaaksi.

PAINOA POIS

Jos nykyinen paino ylittää selvästi ihannepainon, mikä avuksi? Hetkellisen dieetin sijasta, kannattaa panostaa ruokintatapojen ja periaatteiden tarkasteluun: lemmikki punnitaan ja kuntoluokitetaan säännöllisesti, ruokittaessa tiedetään mitä annetaan ja minkä verran.

1. määritä ihannepaino (kuntoluokituksen avulla, tarvittaessa käänny eläinlääkärisi puoleen)

2. Tarkasta ihannepainon kaloritarve taulukosta.

3. Anna lemmikillisesi noin 70– 90 % ihannepainon kaloritarpeesta.

4. Seuraa painoa säännöllisesti, kirjaa paino ylös.

Turvallisena pidetty ja maltillinen painon pudotus on noin 1 – 2% painosta viikossa. Painoa pudottaessa hyvä käytäntö on ottaa välitavoitteita ja iloita niiden saavuttamisesta.

Voit kääntyä ruokintasuunnitelman teossa ammattilaisen puoleen tai käyttää eläinlääkärivastaanotoilta saatavia dieettiruokia: ruuissa on suhteellisesti enemmän proteiinia ja ravintoaineita energiamäärään nähden, jotta pitemmällä aikavälillä lemmikille ei tulisi ravintoainepuutoksia, eikä laihtuminen tapahtuisi lihasmassan kustannuksella.

Jos ylipaino on maltillinen (15 – 20% yli ihannepainon) voit vähentää annettavan ruuan määrää 10% 2 viikon välein ja seurata tarkasti painoa. Jos paino ei tipu, vähennä ruokaa 10% jne.

Jos lemmikki on hyvin ylipainoinen (> 40 % yli ihannepainon), kannattaa painon pudotus aloittaa yhteistyössä ammattilaisen kanssa. Myös lemmikeille on painonpudotusryhmiä: yhdessä painonpudottaminenkin on helpompaa ja hauskempaa.

LEMMIKKIEN SYDÄNSAIRAUDET

Yleistä koirien ja kissojen sydänsairauksista

Koirilla suurin osa sydänsairauksista on joko nk. läppävikoja eli endokardiooseja tai sydänlihaksen sairauksia eli kardiomyopatioita. Yleistäen, pienemmillä koirilla tavataan enemmän läppävikoja, suuremmilla koirilla sydänlihassairauksia. Molemman tyyppisiä sydänsairauksia voi ilmetä kuitenkin niin pienillä kuin suurillakin koirilla. Kissoilla yleisin sydänsairaus on hypertrofinen kardiomyopatia eli sydänlihaksen paksuuntuminen.

Osa sydänsairauksista voi edetä oireettomasti hyvin pitkälle, osa saadaan kiinni terveystarkastusten yhteydessä tai omistajan hakeuduttua vastaanotolle lemmikin erinäisten normaalista poikkeavien oireiden takia. Koirilla voi ilmetä mm. alentunutta rasituksensietokykyä ja yskää. Kissoilla yskää ei tavallisesti tavata. Kissoilla erityisesti rasituksen jälkeinen koiramainen läähättäminen on epätavallista ja voi viitata sydänsairauteen.

RUOKINTA

Paino

Kun lemmikki pidetään ihannepainossa, ei sydäntä kuormiteta turhaan ylipainolla. Myös mikäli sydänsairaus on todettu, nostaa ylipaino komplikaatioherkkyyttä.

Vältä ylimääräistä suolaa

Suolaisten välipalojen antaminen kerryttää nestettä elimistöön ja rasittaa sydän- ja verenkiertoelimistöä.

Omega3-rasvahappolisät

Sydänsairailla koirilla on mitattu alempia omega3-rasvahappo (EPA, DHA) pitoisuuksia. Lemmikki hyötyy myös muuten omega3-rasvahappojen tulehdusta hillitsevistä vaikutuksista.

Tauriini

Kissat tarvitsevat ravinnostaan tauriinia tai niille saattaa kehittyä ruokintaperäinen sydänlihasrappeuma. Teolliset kissanruuat sisältävät hyvin tauriinia, joten vaiva on nykyään harvinainen.

Muuta

Sydänlääkityksellä olevilla lemmikeillä kiinnitetään tarkempaa huomiota myös kaliumin, magnesiumin ja B-vitamiinien saantiin. Hoitava eläinlääkäri ottaa edellä mainitut tekijät huomioon hoitaessa lemmikkiä.